lauantai 27. toukokuuta 2017

Kaalipata poronkäristyksestä

Kaali on edullinen kotikokin perusraaka-aine. Täytyy tunnustaa, että kaali ei suinkaan ole aina kuulunut suuriin suosikkeihini ja niinpä tämä on nyt ihan ensimmäinen kerta, kun tein kaalipataa. Kaalin ja jauhelihan liitto ilmenee kotiruuassa useimmiten kolmessa perusmuodossa: kaalipata, kaalilaatikko ja kaalikääryleet. Alun perin tarkoitukseni oli tehdä kaalilaatikkoa, mutta ohjeiden googlailu tuotti niin monta versiota, että päädyin sitten nakkaamaan kaiken isoon, korkeareunaiseen kasariin ja tekemään kaalipataa. Tämä oli siinä mielessä hyvä ratkaisu, että kasarissa haudutellessa makua on helpompi tarkistaa matkan varrella. Jauhelihan korvasin poronkäristyksellä, mikä osoittautui varsin oivalliseksi ratkaisuksi. 

Ja näin se osapuilleen syntyi (valitettavasti mitat eivät nyt ole kovin tarkkoja, kannustan maustamaan oman maun mukaan): 

Kaali-poropata 

1 sipuli
400 g poron paistikäristystä (tai naudan paistijauhelihaa)
600 g keräkaalia suikaloituna
1,5 dl punaista riisiä tai täysjyväriisiä
maustamiseen meiramia, maustepippuria, soijakastiketta
pari rkl siirappia
vettä


Silppua sipuli pieneksi silpuksi. Vuole poro kapeiksi, noin puolen sentin levyisiksi suikaleiksi. Suikaloi kaali kapeiksi suikaleiksi. Kuullota sipuli pannulla tilkassa oliiviöljyä, lisää poro ja käristä. Kun poro on kypsää, lisää kaali, riisi ja noin 5 dl vettä. Lisää joukkoon siirappi, pari teelusikallista meiramia ja hiukan jauhettua maustepippuria. Anna hautua kannen alla matalalla lämmöllä, kunnes kaali pehmenee ja riisi kypsyy. Huom. punaisen riisin kypsymisaika on noin 25 minuuttia, joten jos käytät nopeammin kypsyvää riisiä, lisää riisi ja neste vasta kun kaali on jo hiukan pehmennyt. 

Sekoittele kypsymisen aikana silloin tällöin. Lisää tarvittaessa vettä. Kun kaali on kunnolla pehmennyt, tarkista maku ja lisää tarpeen mukaan soijakastiketta tai suolaa. Kaalin maku muuttuu kypsentäessä todella paljon, joten maun hienosäädön voi tehdä vasta lopussa. Tarjoa puolukkahillon tai -survoksen kanssa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit ja kommentoit!