sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Tuhansien tarinoiden Salve

* yhteistyössä 40+ blogit / HOK Elanto

Harvasta ravintolasta kirjoitettiin lehdissä viime keväänä yhtä paljon kuin legendaarisesta Salvesta. Perinteikäs, silakoistaan tunnettu ravintola sai vuokrasopimuksen päättyessä lähtöpassit vanhasta osoitteestaan, ja omistajalla oli edessään vaativa tehtävä löytää uudet tilat samoilta kulmilta. Syksyllä Salve avasi uudet ovensa entisissä Chico'sin tiloissa toisella laidalla Hietalahden toria. Muuton myötä Salven historiassa kääntyi jälleen uusi lehti, lukuisten vanhojen tarinoiden jatkoksi. Jotenkin pieni draama merimieskapakan paikan vaihtuessa tuntuu kuuluvan asiaan. 






























Salven historia ulottuu peräti 1800-luvun loppupuolelle, jolloin satamaradan valmistuminen vilkastutti satamaelämää Hietalahdessa. Hietalahdenrannassa aloitti vuonna 1897 toimintansa ruokakioski, jonka kerrotaan myyneen ruokaa ja tupakkaa satamaan poikenneille merimiehille. Vuonna 1927 puutalo kioskeineen sai väistyä uuden kivitalon tieltä. Samalla Salve sai uudet, suuremmat tilat kasvavan asiakaskuntansa palvelemiseen. Kapakasta muodostuikin monen merimiehen ja taiteilijan "toinen koti". Merellinen tausta näkyy tänä päivänäkin Salvessa vahvasti. Ravintolan irtaimistoon kuuluu monia asiakkaiden sinne tuomia esineitä, kuten kattoon ripustettuja laivojen pienoismalleja. Ne ovat löytäneet arvoisensa paikan myös uudessa osoitteessa. 



Epäilemättä Salven muutto on herättänyt tunteita kanta-asiakkaissa, jotka ovat viettäneet lukemattomia ikimuistoisia hetkiä vanhan Salven seinien suojissa. Kanta-asiakkaat olikin otettu mukaan uuden kantapaikkansa suunnitteluun. Miltä kuulostaisi, että saisit valita vanhalle kantapöydällesi paikan uusista tiloista? Vanhan ravintolan irtaimisto on siirretty uuteen osoitteeseen, joten niiden mukanaan kantamat tarinat siirtyivät muutossa torin toiselle laidalle. Tilaa on nyt reilusti uusille tarinoille ja uusille kanta-asiakkaillekin, sillä asiakaspaikkojen määrä nousi reilusta 70:stä 130:een. Uutta on myös yhteistyö Galleria Ortonin kanssa, joka tuo Salven seinille vaihtuvan annoksen taidetta. Salve tarjoaa siis puitteiltaan jotain vanhaa ja jotain uutta, mutta Salven sydän on perinteikäs ruokalista silakoineen ja Salven pannuineen. Tunnelma ja tutut annokset vetävät ravintolan täyteen, kun syksyinen perjantai-ilta hämärtyy ja viileä ilta houkuttelee tuhdin, suomalaisen ruuan pariin. 

Nelkytplussalaiset kokoontuivat Salvessa suuren pöydän ääreen ja iloinen puheensorina kaikui pitkälle iltaan vanhan Salven uusista seinistä. Lasejakin taisi pöytään kertyä kuin taiteilijoiden illanvietossa konsanaan. Salven rentoon tunnelmaan on helppo ihastua. 

Ravintola Salve, Hietalahdenranta 5 C, Helsinki




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit ja kommentoit!