keskiviikko 27. marraskuuta 2019

Värikäs kasvispiirakka (pellillinen)

Herkullinen kasvispiirakka toimii niin kahvipöydän suolaisena tarjottavana kuin lounaskeiton lisukkeena, ja pellillisestä riittää syötävää useammallekin nälkäiselle. Siihen on helppo upottaa loputtomasti erilaisia kasviksia oman maun mukaan. Selaillessani reseptejä rippijuhlapöytään, törmäsin tähän ohjeeseen Kinuskikissan sivustolla, ja siitähän tulikin kerralla suosikkiresepti. Piirakan kasvistäyte on niin herkullista, että sitä voisi syödä sellaisenaankin tai kääräistä vaikka tortillan täytteeksi. 

Pohja

150 g pehmeää voita tai leivontamargariinia
5 dl spelttijauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 dl kermaviiliä
(ripaus suolaa)

Nypi pehmeä voi, jauhot ja leivinjauhe murumaiseksi seokseksi. Lisää kermaviili ja sekoita tasaiseksi. Vältä vaivaamasta liikaa, jotta taikina ei sitkisty. Taputtele taikina jauhotetuin käsin litteäki suorakulmioksi ja kääri tuorekelmuun. Tässä vaiheessa taikina tarttuu käsiin, mutta pintaan ripotellut jauhot auttavat paketoinnissa. Anna taikinan kovettua jääkaapissa vähintään tunnin ajan tai yön yli. Käytä kaulitsemisessa apuna jauhoja tarpeen mukaan. 


Täyte

2 banaanishalottia
2 valkosipulinkynttä
200 g keräkaalia - nopeuta hommaa hyödyntämällä valmiita suikaleita
3 keskikokoista porkkanaa
200 g parsakaalia
1 punainen suippopaprika
oliiviöljyä kasvisten kuullottamiseen
0,5 dl vettä
1 dl aurinkokuivattua tomaattia 
0,75 dl paahdettua sipulirouhetta
1,5 rkl oreganoa ja basilikaa
ripaus suolaa ja mustapippuria
200 g aurinkokuivattu tomaatti - tuorejuustoa
150 g mozzarellaraastetta

Silppua sipuli pieneksi silpuksi. Hienonna valkosipuli. Suikaloi kaali ja paprika, pilko parsakaali pieniksi nupuiksi. Laita isoon paistokasariin tilkka oliiviöljyä ja kuullota kasviksia hetki. Lisää mausteet ja vesi, ja anna hautua kannen alla noin 10-15 min. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit ja lisää ne sekä paahdettu sipulirouhe täytteen joukkoon. Maista ja mausta.

Täytteen jäähtyessä kauli taikina pellin kokoiseksi ohueksi levyksi jauhoja apuna käyttäen. Silikoninen leivonta-alusta on tässä hommassa hyvä apuväline. Nosta levy varovasti kaulimen ympärille kääräistynä pellille leivinpaperin päälle. Levitä pohjan päälle ensin tuorejuusto, sitten kasvistäyte ja lopuksi juustoraaste. 

Paista 200 asteessa uunin alatasolla 25-30 minuuttia.

Kinkkuversio täytteestä - menossa testiin, kun leivon viikonloppuna koulun myyjäisiin:

2 banaanishalottia
2 suippopaprikaa
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä kasvisten kuullottamiseen
400 g kinkkusuikaleita
0,75 dl paahdettua sipulirouhetta
1,5 rkl oreganoa ja basilikaa
ripaus suolaa ja mustapippuria
rasiallinen kirsikkatomaatteja
200 g aurinkokuivattu tomaatti - tuorejuustoa
150 g mozzarellaraastetta








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit ja kommentoit!