tiistai 14. maaliskuuta 2017

Kaakao-chiavanukas ilman sokeria

Terveellisiä ja herkullisia välipalareseptejä ei ole koskaan liikaa. Välipalan keskeisiin ominaisuuksiin kuuluu helppous. Silloin kun verensokeri tarvitsee buustausta, ei useimmiten ole aikaa alkaa väsätä jotain harkittua, vaan helposti tulee tartuttua siihen lähimpään valmiiseen vaihtoehtoon. Kauppojen hyllyt pullistelevatkin erilaisia rahka- ja/tai proteiinivälipaloja, jotka sinänsä ovat ihan ok vaihtoehto jos verrataan vaikka karkkipussiin tai suklaaseen. Kuitenkin niihin on usein jemmattu reippaalla kädellä sokeria tai makeutus on hoidettu keinotekoisesti, mikä on itselleni punainen vaate.Moni tuttu herkku on kotoisin Väli-Amerikasta, kuten esim. kaakao ja chia. Muinaiset maya- ja azteekkikulttuurit ovat tunteneet chiansiementen hyvät vaikutukset, ja se onkin ollut jo vuosituhansia yksi tärkeä osa sikäläistä ruokavaliota. Chian terveysvaikutuksista on kirjoitettu paljon. Ravintosisällöltään se onkin melkoinen pakkaus kuituja, hyviä rasvoja ja proteiinia, höystettynä vielä vitamiineilla, hivenaineilla ja antioksidanteilla. Siemenet pystyvät imemään itseensä paljon nestettä ja liotettuna ne muodostavat geelin, joka toimii oivallisesti pitkäkestoisena nesteyttäjänä. Tummalla suklaalla herkuttelu puolestaan kohentaa mielialaa, sillä sen sisältämät flavonoidit aktivoivat mielihyvähormoni dopamiinin tuotantoa. Raakakaakaossa suklaan hyvät puolet ovat tarjolla ilman jalostetun suklaan ylimääräisiä kaloreita.

Kokeilin tätä vanukasta noin vuosi sitten, silloin makeutettuna versiona. Sen jälkeenkin tämä on ollut mitä mainioin suklaan korvike runsaan kaakaopitoisuutensa ansiosta. Vink vink, ladies: Kokeile tätä PMS-oireiseen suklaanhimoon. Vanukkaan ainut makeus tulee banaaneista, mutta halutessasi voit käyttää makeutukseen juoksevaa hunajaa. Myös viinirypäleet lisukkeena antavat enemmän kuin tarpeeksi makeutta. 

Kaakao-chiavanukas (4-6 annosta)


5 dl kauramaitoa
1 dl raakakaakaojauhetta
1 rkl lehtikaalijauhetta
2 banaania
1 dl heraproteiinijauhetta
1 dl chian siemeniä

Tarjoiluun: Viinirypäleitä

Mittaa blenderiin kaikki muut ainekset paitsi chiansiemenet. Surauta sileäksi, kaada seos kulhoon ja lisää chiansiemenet. Ainakin omassa blenderissäni siemenet laskeutuvat helposti kannun pohjalle, joten totesin toimivammaksi sekoittaa chiansiemenet nesteeseen vasta kulhossa. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään 4 h.

Ps. Postauksen lopusta voit tarkistaa tämän herkun kalorit.Ravintosisältö

100 g kaakao-chiavanukasta sisältää
Energiasisältö 118 kcal
Hiilihydraattia 13 g
Proteiinia 6 g
Rasvaa 4 g

1 kommentti:

Kiitos kun kävit ja kommentoit!