perjantai 13. tammikuuta 2017

Härkis-joulutortut

Selailin taannoin ahkerasti pikkujoulupöytään sopivia suolaisia suupaloja, ja törmäsin Myllyn Parhaan nyhtökaura-joulutorttujen reseptiin. No, lottovoittokin tuntuu todennäköisemmältä kuin nyhtökauran löytäminen kaupan hyllyltä muulloin kuin perjantaiaamuna ennen yhdeksää, joten päätin käyttää sen sijaan Härkistä ja muutenkin vähän tuunailin reseptiä. Maustoin täytteen aika reippaalla kädellä, pieni tulisuus tasapainottaa sopivasti rasvaista taikinaa. Suolainen joulutorttuhan on käytännössä pasteija, täyte vain on näkyvillä eikä piilossa leivonnaisen sisällä. Niinpä näillä herkuilla on käyttöä vaikkapa kasvissosekeiton lisukkeena tai glögin kanssa tarjottavana. 



Härkis-joulutortut (32 kpl)


1 kg torttu- tai lehtitaikinalevyjä 

Täyte

loraus rypsiöljyä
1 banaanishalottisipuli pieneksi silputtuna
1 punainen paprika pieninä kuutioina
250 g Härkistä
grillimaustetta
chilijauhetta, -kastiketta tai -tahnaa 
200 g ranskankermaa

Pilko sipuli ja paprika ja kuullota niitä pannulla öljyssä, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää Härkis ja mausta. Anna lämmetä hyvin ja lisää loppuvaiheessa ranskankerma. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa tulisuutta ja suolaa. (Maustaminen ei minulle ole eksaktia tiedettä vaan suutuntumalla mennään, siksi mausteiden kohdalta puuttuvat mitat.) 

Leikkaa taikinalevyt puoliksi ja leikkaa tähtitorttumallin mukaan viillot kulmista kohti keskustaa. Kääntele kulmat keskelle ja nosta päälle täytettä. Täyte pysyy paistaessa hyvin kasassa, joten sitä voi laittaa ihan reilun keon. Voitele lopuksi tähden sakarat kananmunalla. Paista 225 asteessa 10-15 minuuttia. 

Täyte itsessään on niin herkullista, että sitä kannattaa käyttää muuhunkin. Käytä vaikkapa puolet täytteestä torttuihin ja loput salaatin, salsan ja avokadon kanssa tortillojen täytteenä. 

Herkullista joulun odotusta! 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit ja kommentoit!